Naar deze vraag is onderzoek gedaan door Kuba Krys en 38 andere auteurs (Be Careful Where You Smile: Culture Shapes Judgments of Intelligence and Honesty of Smiling Individuals – Journal of Nonverbal Behavior, vol. 40) van het Institute of Psychology (Polish Academy of Science). Hieruit is gebleken dat wij (glim)lachende personen meer waarderen dan mensen die niet (glim)lachen. Lachende mensen beoordelen wij als gelukkiger, aantrekkelijker, bekwamer en vriendelijker. De meeste onderzoeken zijn echter in de Westerse wereld gedaan. (in de zog WEIRD-samenlevingen, dit staat voor westers, opgeleid, geïndustrialiseerd, rijk en democratisch. De invloed van cultuur op onze perceptie is nog niet genoeg onderzocht. Uit onderzoek in de non-WEIRD samenlevingen blijkt dat de invloed van de cultuur wel eens groter kan zijn dan men denkt. In sommige culturen wordt een lachend gezicht beoordeeld als minder intelligent dan een neutraal gezicht. Verder blijkt dat in landen waar meer corruptie heerst het vertrouwen in lachende gezichten duidelijk minder is.
Kortom: over het algemeen is een lachend gezicht gewenst op een CV of social media foto. Nederland is in dit onderzoek niet meegenomen maar ga je solliciteren in Duitsland dan is een glimlach zeer gewenst terwijl je maar beter serieus kan kijken als je in Japan of Iran gaat solliciteren. Lees vooral het onderzoek eens door voor alle bevindingen.
Maar dan volgt de volgende vraag: Hoe moet ik lachen?
Bij een lachend portret is het belangrijkste natuurlijk dat je écht lacht. En vooral ook met de lach die bij jou past. Psychologie Magazine heeft een leuk artikel opgenomen over het herkennen van een nep-glimlach. Wat is nu een echte (glim)lach? De eerste die hier onderzoek naar heeft gedaan is Guilliame Duchenne (1806-1875) . Een franse neuroloog. Hij ontdekte in 1862 dat bij een echte lach niet alleen de mond beweegt maar ook de circulaire oogspier. Door deze spier knijp je je ogen samen en krijg je kraaienpootjes! Deze echte spontane lach wordt dan ook de Duchenne-lach genoemd. Zelf gebruik ik altijd het volgende om te controleren of een lach ‘echt’ is als ik foto’s selecteer. Als ik merk dat ik mee ga lachen als ik een foto bekijk, weet ik dat hij echt is. Check maar eens of dat bij jou ook zo werkt!
En dan de laatste vraag: een glimlach of tanden laten zien?
Lachen met de lippen open of dicht. Ik antwoord dan altijd dat je natuurlijke lach altijd de beste is. Dus dat je er vooral niet aan moet denken hoe je moet lachen maar laat het gewoon gebeuren. Een Amerikaans onderzoekteam onder leiding van Dr Nathaniel Helwig van de Universiteit van Minnesota heeft er onderzoek naar gedaan. Zij concludeerden onder andere dat “the most “successful” smiles achieved an “optimal balance” of teeth, mouth angle and smile extent”. Een lach mét tanden maar niet een te brede lach werkt het best. Waarbij ook nog de balans tussen hoeveelheid tand, mondhoek en de breedte van de mond belangrijk is. Daarnaast vinden we een symmetrische lach mooi.
Pfff ik geloof het onmiddellijk maar ik denk dat een goede pure foto waar je jezelf en waarop anderen je herkennen met jouw eigen lach toch het allerbeste werkt. Of dat nu een brede lach of een voorzichtige glimlach is.